Marcplaats

Een blog over de mens achter de advocaat

Marc van den Boomen is partner bij
QO Advocaten

Never a dull moment...

 

Zoals de lezers van mijn blogs weten, is QO advocaten inmiddels verhuisd naar Business Center Roerpoort. Een heerlijke locatie om te werken. Wat een verademing zeg.

 Een heerlijke locatie om te werken

Van veel mensen kreeg ik vragen als “Hoe is het gegaan?” en “Heb je veel stress gehad?”. Ik kan u verzekeren dat alles zeer goed is verlopen. Dat heeft alles te maken met goed plannen en vooral je aan die planning houden. Maar ook het aanpassen aan onverwachte situaties. Niet iedereen is daar even goed in. Maar de betere advocaten hebben deze eigenschappen wel in hun pakket. Daarom is de verhuizing van QO advocaten zo soepel gegaan. Ook met hulp van Bart Smeets Verhuizingen en zijn team. Die verdienen een dikke pluim. Ik kan deze verhuizer van harte aanbevelen.

Saai was het niet met zo’n verhuizing. Kort voor dat die plaatsvond merkte de vader van een van mijn klanten, terwijl we in de rechtbank zaten te wachten voor de zitting, op dat het beroep van advocaat hem wel interessant leek. Ik kan bevestigen dat het een zeer interessant vak is. Ik overdacht na die opmerking wat ik de afgelopen dagen zoal had gedaan. Ik geef u een bloemlezing. 

Ik overdacht na die opmerking wat ik de afgelopen dagen zoal had gedaan

Een van mijn vaste klanten belde mij op een donderdagavond behoorlijk overstuur op. Er was een (sterk) vermoeden dat een van haar vaste werknemers regelmatig een greep in de kas deed. In dit soort zaken gaat het om bewijs. Wat er lag was niet heel “dik”, maar voor mij wel voldoende voor een indringend gesprek met de betrokken werkneemster. De klant wilde graag dat ik dat gesprek zou voeren. Ik ben zonder vooraankondiging op vrijdagmiddag naar de klant gegaan en ben het gesprek met de werkneemster aangegaan. Nadat zij was geconfronteerd met de feiten, werd het wegnemen van het geld toegegeven en volgde er meteen een ontslag op staande voet.

In de daarop volgende week stond een mondelinge behandeling op het programma bij de rechtbank. Altijd leuk om een zitting te doen waar de standpunten nogmaals uiteengezet gaan worden. Dat vergt natuurlijk een goede voorbereiding. Ter zitting bleek al snel dat de rechter wat minder goed was voorbereid dan de advocaten. De rechter moest regelmatig op weg worden geholpen, zowel voor wat betreft de feiten maar ook (en dat was opvallend) voor wat betreft het recht. Een in deze zaak belangrijke uitspraak van de Hoge Raad was aan deze rechter ontgaan. De vindplaats werd aan de rechter meegedeeld die driftig mee zat te schrijven. Dit had ik nog niet zo heel vaak meegemaakt. De klanten verbaasden zich er ook wel over. Gelukkig liet de rechter aan het einde van de zitting doorschemeren dat ons standpunt wel begrijpelijk is. We wachten het vonnis in vertrouwen af.

Gelukkig liet de rechter aan het einde van de zitting doorschemeren dat ons standpunt wel begrijpelijk is

De volgende dag was er weer een zitting, in een andere zaak en nu bij het Hof. Daar stuurde de raadsheer steeds maar weer aan op een schikking, terwijl de klant daar eigenlijk helemaal geen trek in had. Uiteindelijk werden partijen “de gang op gestuurd” en kwam er toch een aanzet tot een schikking tot stand. Of daarmee de procedure uiteindelijk kan worden beëindigd is nog maar de vraag.

Vervolgens hebben we QO advocaten naar De Roerpoort verhuisd. Dus hoe was mijn week? Ontzettend levendig en nogal afwisselend zoals u hebt kunnen lezen. Hectiek hoort bij ons beroep en dat maakt het voor mij het mooiste beroep van de wereld. Ik zou niets anders willen doen.

 

Tot het volgende blog!