Marcplaats

Een blog over de mens achter de advocaat

Marc van den Boomen is partner bij
QO Advocaten

LINQ eindigt waar QO advocaten begint

 

Een van de eerste dingen die moeten worden geregeld als men een eigen zaak start, is het vinden van een goede naam. Iedere zelfstandige ondernemer zal dit wel herkennen. Waar het vroeger binnen de advocatuur gebruikelijk was dat de naam van het kantoor bestond uit de achternamen van de advocaat-partners, is daar de afgelopen jaren verandering in gekomen. Ook wij hebben eind 2015 nagedacht over onze kantoornaam en wilden absoluut geen oubollige naam als ‘Van den Boomen, Dijk en Schmidt Advocaten’. Een dergelijke naam is niet meer van deze tijd en past ook niet bij ons. Het draagt namelijk niet uit wat wij belangrijk vinden. Het gaat niet om de advocaten, maar om de klant. Die staat bij ons centraal en daar draait het om.

 

Het vinden van de juiste naam was geen makkelijke weg. Van een long list naar een short list naar een top drie, om uiteindelijk uit te komen op LINQ Advocaten. Een mooie korte pakkende naam met een boodschap naar onze klanten: verbinding.

 

In de nazomer van 2016 ontvingen wij echter een verontrustende brief op hoge poten van een Amsterdamse advocaat. Hij was in de arm genomen door een ander advocatenkantoor uit die plaats en sommeerde ons de handelsnaam LINQ Advocaten maar even onmiddellijk te staken. De reden: de kantoornaam van zijn klant lijkt op onze handelsnaam. Onze eerste reactie was er een van ongeloof. Hoezo wordt er meteen een advocaat gestuurd? Had dat andere advocatenkantoor niet even kunnen bellen? We zijn immers collega’s. Nee, kennelijk is het in Amsterdam gebruikelijk om meteen de tanden te laten zien: stoppen met LINQ Advocaten of we gaan procederen. Nou lekker dan. Net gestart met een nieuw kantoor en nu dit.

 

De Amsterdammers beroepen zich op artikel 5 Handelsnaamwet dat als volgt luidt:

Het is verboden een handelsnaam te voeren, die, vóórdat de onderneming onder die naam werd gedreven, reeds door een ander rechtmatig gevoerd werd, of die van diens handelsnaam slechts in geringe mate afwijkt, een en ander voor zover dientengevolge, in verband met de aard der beide ondernemingen en de plaats, waar zij gevestigd zijn, bij het publiek verwarring tussen die ondernemingen te duchten is.

Verwarringsgevaar, daar draait het om. Kan het publiek ons Roermondse kantoor verwarren met het kantoor uit Amsterdam? Nee, vonden wij. Met name (doch niet alleen) omdat ons kantoor in Roermond zit, terwijl dat andere kantoor in Amsterdam is gevestigd. Wij hebben dan ook niet aan de sommatie voldaan. Wel is van onze zijde voorgesteld om samen tot een oplossing te komen; dat voorstel werd afgewezen. Daarop bleef het enige tijd stil vanuit Amsterdam. We dachten nog dat het was overgewaaid, maar er was blijkbaar toch sprake van enige verbetenheid. Op een bepaald moment kwam daar dan toch de dagvaarding. Omdat procederen ons beroep is, zijn we de confrontatie niet uit de weg gegaan. Sterker nog, wij hebben onze argumenten aan de Amsterdamse rechter kenbaar gemaakt en onze standpunten met volle overgave bepleit. Zoals wij dat gewend zijn te doen.

 

Op woensdag 21 maart 2018 sprak de rechtbank het vonnis uit. De naam LINQ Advocaten levert naar de mening van de rechter verwarring bij het publiek op en daarom mag die naam niet langer worden gebruikt. Dat was even slikken. Hier waren wij advocaat en klant ineen, terwijl ons kantoorbelang in het geding was (letterlijk).

 

Hoewel wij de uitspraak teleurstellend vinden (voor de liefhebbers hier de link: https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBAMS:2018:1687) gaan we uiteraard niet bij de pakken neer zitten. Soms win je, soms verlies je. Zo is het voor onze klanten en zo is het ook voor ons. We hebben nog overwogen om hoger beroep in te stellen, omdat er op de uitspraak toch wel wat is af te dingen. Maar uiteindelijk hebben we besloten om onze energie te steken in een nieuwe handelsnaam met een nieuw logo. Hierbij presenteren wij u met trots:

QO advocaten

Het ondernemerschap gaat niet altijd over geplaveide wegen. Tegenslagen horen erbij en natuurlijk was dit voor ons een tegenvaller. Maar we rechten onze ruggen en blijven fier overeind onder onze nieuwe kantoornaam QO advocaten. Een ander jasje maar met dezelfde uitmuntende dienstverlening voor onze klanten.

 

Marc van den Boomen